Familie en naastbetrokkenen

Hartzaken Familie en naastbetrokkenen Burgers met ervaringskennis Leven en de maatschappij Steun bij herstel Begrippenlijst Sitemap Links Contact

(Mantel)zorgen in de GGZ Favoriete Liederen Vertel je verhaal Ontmoeten

home
Home


Familie als eerste steunsysteem

Relationeel netwerk /familie

Per duizend mensen krijgen drie tot vier personen te maken met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). En nog veel meer met een psychisch of maatschappelijk probleem. Al deze mensen hebben familie, vrienden, buren, soms een werkkring, soms een partner. De ervaring leert ons dat in de loop van de tijd, het relationele netwerk van de mensen met psychische of psychiatrische ervaringen slinkt. Het is vaak de naaste familie of de partner die betrokken blijft en waar nodig steun biedt. Het zijn vooral vrouwen die zorgen, moeders als het om kinderen gaat, dochters als het om ouders gaat. De mannen zijn in de meerderheid als het de zorg voor vrienden of partners betreft.

In mijn omgeving zijn het vooral de moeders. Moeders, moeders, moeders!
Moeders houden het lang vol, maar soms moeten ze afhaken, voor hun eigen welzijn.
En ze moeten er af en toe een dagje tussenuit en verwend worden. Maar ook de kinderen, de vaders, de broers, zussen en belangrijke andere betrokkenen hebben voldoende lucht nodig.