Hartzaken tijdens Corona

Hart tijdens Corona Familie en naastbetrokkenen Burgers met ervaringskennis Leven en de maatschappij Steun bij herstel Sitemap Links Contact

Hartprincipe Blog: Hartzaken tijdens Corona Info: Weetjes rondom Corona

home
Home


05-04-20 Als het stormt
05-04-20 Aandrang
02-04-20 Overpeinzingen tijdens het ommetje
04-05-20 Veerkracht

Als het stormt
Geplaatst op 5 april 2020

Soms zing ik nog.
Dit is op dit moment wel toepasselijk, lijkt me.
Zo knap zijn de teksten van Ramses Shaffy.
Ik hoop dat ik hem niet tekort doe, als amateur.
Met dank aan Liesje die mij ooit wees op dit lied.
Voor in moeilijke tijden.up


Aandrang
5 april 2020

Ik wist het al van mezelf. De behoefte om me te laten horen. In de klas, op mijn werk, in volle zalen, bij vergaderingen. Ik kan mijn mond moeilijk dicht houden.
Zeg ik zinvolle dingen? Ik zelf vind van wel maar vermoed dat ik de enige ben die dat vindt. Omdat je nooit de tijd krijgt om het hele verhaal te vertellen. Dus moet je het doen met oneliners of two- threeliners.
Deze website voldoet wel aan mijn behoefte me aan de buitenwereld te laten horen. Ik zit ook op Facebook, Twitter en LinkedIn maar dat is me toch te snel. Dus heb ik besloten hardzaak te blijven gebruiken als vervoermiddel om mijn hart te luchten. Ik ga een pagina toevoegen. De HART pagina. Als je hierboven op het rode HART klikt. Kom je op deze pagina in het hier en nu. Hier ga ik uitleggen waar voor mij het Hartprincipe voor staat. Maar hier komt ook mijn actualiteit in coronatijd.
Wat wij, naoorlogse generatie nooit dachten mee te maken gebeurt nu toch nog: een ramp die de hele wereld treft. We zitten in schuilkelders te wachten op onze bevrijding. Dit keer is de vijand een virus, het coronavirus. Kijken wat voor held ik zelf blijk te zijn. Ik schijn tot de kwetsbare generatie te behoren. Ik ben 70. Dus vanuit mijn schuilplek, in quarantaine ga ik de strijd aan! En af en toe schrijf ik of film ik wat me bezig houdt en zet het op de Corona hardzaken pagina, onder het rode HART.
Ik vermoed dat deze website en vele websites na deze crisis herzien moeten worden. De kans is groot dat we een maatschappelijke ommekeer meemaken die visies, acties en de grote en kleine wereldorde doet veranderen.

Vroeger zong ik. Overal en altijd. Dezelfde behoefte om me te laten horen. Maar dat stopte toen de talentvolle muzikanten bij Eiwerk me om de orgen vlogen. Ik ga het weer doen. Soms. Voor mezelf en wie het horen wil!

up


Overpeinzingen tijdens het ommetje
19 april 2020

Ik doe mee met de ommetje's van de hersenstichting. Als je 20 minuten per dag loopt, kun je punten verdienen. Vandaag een uur door de buurt gelopen. Je ziet dingen die je anders niet ziet en je peinst. Althans ik overpeins, merk ik.
Ik heb het goed. De zon schijnt. Ik kan wandelen. Ik heb een dak boven mijn hoofd, een pensioen en misschien voor veel mensen geen recht van spreken. Maar toch!
Het is geen oorlog. Want hoe veel erger is het als bommen onze huizen vernielen. Hele families uit elkaar rukken.
Het is een virus waar ik me en de meeste mensen om me heen zich tegen kunnen beschermen.
Niet de ouderen in verpleeghuizen, blijkt. Verschrikkelijk, wat er gaat gebeuren. De economie stort in. Ja, hoe erg is dat? Nederlanders zijn handelaren, dat gaat vast niet veranderen. Hoe zit het met de economie in Syrië en andere oorlogsgebieden? Maakt de gewone burger zich daar druk om de economie?
Het gaat daar om de allereerste levensvoorwaarden zoals eten, drinken, kleding en een dak boven het hoofd.
Ik woon ruim. Ik heb meer dan genoeg. Geen recht van spreken dus. Ik bedenk me dat ik terug zou kunnen naar 1950.
We woonden in een halve woning, een arbeidershuisje.
Mijn vader kwam uit de Betuwe en groeide op tussen de boomgaarden.
Na de eerste oorlog, toen er onvoldoende werk was op het land trok mijn vader en zijn familie naar de industriestad Oss en werd hij kistenmaker.
Hij had de Lagere school bijna afgemaakt. Dus kisten kon hij zeker maken. We hadden een tuin waar we groenten verbouwden. Net als onze ooms en tantes.
We ruilden de aardappelen tegen de bonen en wortelen. Mijn moeder wekte de peren, de kersen, de perziken. We aten hete bliksem en wortelstamp.
We hadden het goed. We hadden de kerk en de pastoor, de kinderen gingen naar school en speelden op straat.
Tijdens vakanties fietsten we naar Maupertuus, en gingen op een kleed zitten bij de ven.
Hoe weinig heeft een mens nodig als je in een veilig en warm gezin opgroeit! Hoe veerkrachtig kunnen mensen zijn in crisissituaties?
Armoede? We hadden te eten. We hadden voor 8 gulden in de week een woning. Mijn vader dronk niet en werkte hard. Mijn moeder maakte in de avonduren schoon.
Wij waren rijk, als familie.
Is veerkracht een aangeboren of aangeleerde eigenschap?
Mijn oudste zoon Jop, met schizofrenie, is veerkrachtig. Hij heeft trauma's doorgemaakt, in zijn psychoses ernstige crisissen doorstaan en hij kwam er goed uit.
Hij kan goed alleen zijn, dat heeft hij geleerd. Plotseling ziet hij om zich heen mensen die niets gewend zijn. Hij is de man met ervaring. Hij helpt, hij troost en stelt gerust. Hij leeft op tijdens deze crisis deze man met crisiservaring.

up


Veerkracht
04 mei 2020

Een paar weken geleden heb ik de tekst die ik schreef over zoon Jop of veerkracht aangeboren was of aangeleerd, op LinkedIn geplaatst.
Veel mensen vinden het belangrijk te melden dat de GGZ zorg oh zo belangrijk is. Ze waarschuwen dat de crisis toeneemt in deze coronatijd, dat de eenzaamheid toeneemt en het directe contact wordt gemist met de behandelaar die zich nu heeft teruggetrokken in huis.
Bij mijn zoon viel het op dat hij zo rustig bleef en daar schreef ik over.
Dat hij crisiservaring heeft en hij daarin een stap voor ligt op ons.
Op LinkedIn is dit bericht meer dan 9000 keer bekeken, 180 keer geliket en 38 mensen hebben erop gereageerd. Waarom? Ik heb waarschijnlijk per ongeluk een goede snaar geraakt bij veel meer veerkrachtige mensen met crisiservaring en werkers die dit herkennen.
Ik merk ook bij mezelf dat ik niet bij de pakken neer ga zitten. Op zoek naar positief nieuws, op zoek naar manieren om angst en somberheid te voorkomen.
Natuurlijk heb ik stemmingen en kan zeer negatief en pessimistisch zijn. Maar over het algemeen pak ik de boel weer redelijk snel bij elkaar en verzet me. Meestal met succes. Veerkracht, aangeboren of aangeleerd? Ik voel het meeste voor aangeboren maar om dat vermogen up to date te houden moet je wel iets doen. En dat kan Erik Scherder heel mooi uitleggen. Hoe je de hersenen gezond kunt houden en hoe je dus ook het aangeboren vermogen tot veerkracht kunt versterken.
Ook in psynet is er in 2016 een stuk over veerkracht gepubliceerd.

up